به گزارش تبریز یازار، اکبر فتحی در نهمین همایش ملی سامانههای سطوح آبگیر باران اظهار کرد: با وجود کشت محصولات کشاورزی، در منابع به ویژه در بخش آب محدودیت داریم و منابع استان ما در این حوزه بسیار محدودتر است.
وی افزود: ۸۰۰ هزار هکتار زمین دیم و ۳۰۰ هزار هکتار زمین آبی در استان داریم و برای قطره قطره آب باید برنامه داشته باشیم.
فتحی با اشاره به استحصال آب باران در مزارع برخی شهرستانهای آذربایجان شرقی از گذشته، گفت: در باغهای شهرستانهایی مانند مراغه و اسکو از گذشته به فکر جمع آوری آب باران برای آبیاری باغهای دیم بودهاند و این روش به صورت سنتی و عملیاتی اجرا میشود.
وی با تاکید بر ضرورت استفاده از رواناب حاصل از بارش باران و برف، گفت: تمام نزولات جوی حاصل از بارش باران، برف و تگرگ پس از برخورد به زمین به شکل متفاوت تقسیم میشوند و یا در قالب آب زیرزمینی به داخل خاک فرو میروند و یا بر روی زمین جاری شده و یا بخار میشوند.
فتحی اضافه کرد: رواناب، آن بخش از بارش است که متاسفانه به خاک وارد نمیشود و وجود پوشش گیاهی و یا هر روشی که منجر به کاهش مقدار رواناب و جمعآوری آن در دامنهها شود، مفید است.
وی، تحقق استحصال آب باران و استفاده از رواناب را نیازمند هماهنگی بین دستگاهی دانست و گفت: تاکنون دستگاههای مختلف به این نتیجه نرسیدهاند.
فتحی در ادامه، تغییر کاربری اراضی، استفاده از ماشین آلات سنگین و فعالیتهای صنعتی و غیرصنعتی را از علت بهم خوردن ساختمان خاک عنوان و اظهار کرد: کاهش چشمگیر نفوذپذیری خاک منتهی به رواناب و سیلاب شده و این خاک دیگر به درد کشاورزی نمیخورد و پراکنش نامناسب بارندگی در استان نیز از دیگر مشکلاتی است که جمع آوری رواناب را با سختی مواجه میکند.
وی با تاکید بر کشاورزی حفاظتی، اظهار کرد: لازمه این کار، کم خاک ورزی است که رطوبت بیشتری را در اختیار گیاه قرار میدهد. کشت دیم، اولویت اول در استان ما بوده که تحت عنوان طرحهای مختلف در برخی شهرستانها در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل بحران دریاچه ارومیه، کشت دیم در شهرستانهای جنوبی آذربایجان شرقی چندان امکانپذیر نیست، اما در شهرستانهای شمالی مانند شهرستانهای کلیبر و هوراند اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده که سماق هوراند و باغهای بادام کلیبر از آن جمله هستند.
وی با اشاره به کشت دیم برخی از گیاهان دارویی در استان، اظهار کرد: میتوان این تجربه را در مورد سایر گیاهان دارویی نیز به اجرا در آورد.
فتحی در بخش دیگری از سخنانش استفاده از سوپر جاذبهای اسفنجی به هنگام ایجاد رواناب را از جمله طرحهای پایلوت عنوان کرد که میتواند الگویی مهمی باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی ابراز امیدواری کرد که مقالههای ارائه شده در نهمین همایش ملی سامانههای سطوح آبگیر باران بتواند کمک حال بخش کشاورزی باشد.
بر اساس این گزارش، در ادامه این مراسم از دکتر حسن زاده و دکتر ابراهیمی به عنوان فعالان حوزه آب و خاک کشور قدردانی شد.
نهمین همایش ملی سامانههای سطوح آبگیر باران به مدت دو روز به صورت مجازی در دانشگاه تبریز در حال برگزاری است.
انتهای پیام/۶۰۰۰۲
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0